Polikarbonát felülvilágító rendszer felújítása

by | Oct 20, 2021 | Felülvilágító rendszer | 0 comments

Polikarbonát felülvilágító rendszer felújítása

Dekorspan Megyeri út

A felülvilágító használata akkor javasolt, ha a helyiség adottságai nem teszik lehetővé az ablak beszerelését, vagy az ablak fénye nem elegendő. A felülvilágító segítségével nagy mennyiségű fényt engedhetünk be még a legárnyékosabb épületekbe is. Mindazonáltal az idő vas fogai ezeket is igénybe veszi a szél,  jég erejével, valamint az  UV fény káros hatásaival. Ilyenfajta károsodást követően döntött úgy a Dekorspan Kft – faipari kereskedelmi cég, amelyet 2003-ban alapítottak meg – hogy a Megyeri úti telephelyén cégünkkel, a G8 Kft.vel/GMLFM Kft.vel felújíttatja a megkopott, elhasználódott polikarbonát felülvilágító rendszerét. Az alábbiakban részletesebb betekintést kapunk a felülvilágítórendszerek sokszínű,  és hasznos világába. 

Bevilágító termékcsaládok

Felülvilágító kupolák

Egy-, két-, illetve háromrétegű üvegezéssel csepp, piramid vagy fűrészfog kialakításban készülhetnek. Az üvegezés akril, polikarbonát, valamint nem égve csepegő alapanyagú poliészterből készülhet. A kupolák lehetnek fix vagy nyitható kivitelűek, ennek megfelelően a felülvilágítás, a fénybeeresztés mellett szellőztetésre, illetve hő-, és füstelvezetésre is alkalmasak. Nyitásuk mechanikus, elektromotoros, valamint pneumatikus úton történhet.

Sávfelülvilágítók

Elsősorban csarnoképületek, ipari helyiségek, raktárak felülvilágítására szolgálnak. Üvegezésük cellás polikarbonát. Az alumínium szerelőprofil rendszerrel nyereg-, félnyereg és donga felülvilágítók építhetők, továbbá nyitható felületek is kialakíthatók, ezáltal szellőztetésre, illetve hő-, és füstelvezetésre is alkalmassá tehetők.

Poliészter sávfelülvilágítók

A kialakítása következtében nincs szükség alumínium soroló profilokra, 4 méteres fesztávig használható, és a nyitószerkezet segítségével szellőztetésre, továbbá hő-,      és füstelvezetésre is alkalmas. Nem égve csepegő tulajdonsága miatt egyedülállóan széles felhasználhatósági körrel rendelkezik. 

Modulit – függőleges oldalbevilágítók

Modulrendszerben egymásba kapcsolódó polikarbonát panelek, amelyek nem igényelnek soroló profilokat, egyszerűen, gyorsan, költséghatékonyan szerelhetőek. A végeredmény egy esztétikus, egységes, függőleges bevilágító felület.

Lamellás zsalus szellőzők

Természetes szellőztetést biztosító lamellás zsalu, amely billenthető lemezei, lamellái révén egyszerűen, gyorsan biztosít levegő utánpótlást, szolgál hő-, és füstelvezetési célokat. Függőlegesen is beépíthető.

A funkcionalitás három szempontja

Bevilágítás

A bevilágítás üveget helyettesítő, könnyűsúlyú, jó hőszigetelő képességű, funkció szerint kiválasztott műanyag (fényáteresztő) rétegeken keresztül történik. Nagy belső terek természetes fénnyel történő megvilágítására, a természetes fény előnyeinek kihasználására elengedhetetlenek a tetőbevilágítók. A mesterséges fényforrások energiaszükséglete lényegesen csökkenthető.

Szellőztetés

A bevilágítás mellett nyílószárnyak és nyitószerkezetek teszik lehetővé a természetes szellőztetést. Ez különös jelentőséggel bír ott, ahol a légcsere biztosítása, a túlzott felmelegedés elkerülése megoldandó feladat.

Hő- és füstelvezetés

Zárt térben az emberi életre, valamint anyagi javainkra az egyik legveszélyesebb dolog a füstképződés. Amennyiben a forró, feltoluló, a zárt teret rövid idő alatt elárasztó füstgázok elvezetése nem megoldott, akkor az ott tartózkodó személyek, valamint az ott lévő anyagi javaink, és nem utolsó sorban magának az épületnek a megmentésére az esély jelentősen csökken.

A hatékony védekezés alapjai

  • a veszély korai jelzése (füstérzékelők, hőérzékelők, tűzjelző központok),
  • a tűzoltók késedelem nélküli riasztása,
  • a hő- és füstelvezető szerkezetek használatával a tűzoltók kiérkezéséig a menekülési útvonalak láthatóságának, a tárgyi javak állagának, az oltás megkönnyítése céljából az egész veszélyeztetett terület átláthatóságának a biztosítása.     

 

A hő- és füstelvezető rendszer

Az előzőekben  megismert a hő-, és füstelvezetés fontossága mellett ne felejtsük el, hogy  a hő-, és füstelvezető rendszernek két fontos alkotóeleme van:

  • Hő-, és füstelvezető nyitószerkezet: a kupolákba vannak minden esetben beszerelve
  • A nyitószerkezeteket vezérlő kioldó központok, alegységek: hatóságilag szabályozott helyen kerülnek beszerelésre a felügyelt objektumban, állandó összeköttetésben a nyitószerkezetekkel, valamint a különböző alegységekkel (füstérzékelők, hőérzékelők, mellékállomásként működő kioldógombok, stb.)

Bár megannyi érdekes tudnivalót tartalmaz cikkünk, ne gondoljuk, hogy ezen információk ismeretében teljesen lefedtük a hő-, és füstelvezetés tudományának szerteágazó mezőit; azonban mindenképpen tájékozottabbak lettünk az ablak helyettesítését tekintve, illetve ami a legfontosabb, az emberi élet védelmére szolgáló eszközök népszerűsítésében, megismertetésében.

 

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Tegye fel kérdését üzenetben!

Elérhetőségeink:

Telefon: +36 70/554-1669
Email: info@g8group.hu

Tegye fel kérdését üzenetben!

1119 Budapest, Etele út 59-61. I. em. 128.

info@g8group.hu